Za vaš dobar EKG, najbolja je KG!

U vreme pada životnog standarda, sve aktuelniji postaje seoski turizam, koji je, između ostalog, zbog pristupačnih cena, pogodan za porodična letovanja. Seoski turizam je trend u svetu, a možda najbolji primer seoskog turizma u Srbiji je selo Kamena Gora kod Prijepolja.

Kamena Gora je već postala prepoznatljiva destinacija na turističkoj mapi Srbije. Priroda joj je darovala lepe pejzaže i dobru klimu, a njeni stanovnici „pitomu narav“. Uverite se u to.

U Kamenoj Gori pokazuju i dokazuju da lepota i pamet mogu da idu zajedno. Žitelji „gore na kamenu“ svojim gostima otvaraju vrata sa toplinom, uz prirodne blagodeti i izdašno nude tako vredno gostoprimstvo. Pored privatnog smeštaja, Kamena Gora nudi smeštaj u komfornoj šumskoj kući, koja je u vlasništvu Srbijašuma, staze za planinare, planinski biciklizam i još mnogo toga.

Najjeftinija prenoćišta na Kamenoj Gori u kategorisanim seoskim sobama koštaju oko 5€, a najskuplja do 15€.

Selo stogodišnjaka nudi i recept: za vaš dobar EKG, najbolja je KG.

Ko jednom otkrije bajkovite čari „gore na kamenu“, uvek im se vraća.

Na Kamenoj Gori kod Prijepolja, otvorena je etno kuća koja će biti svojevrstan Centar za održivi razvoj ovog prelepog područja.

Nekada vazdušna banja, dugo zaboravljena, „gora na kamenu“, imala je sreću da je zaobiđu loše tekovine civilizacije, pa je uspela da očuva svoje prirodno okruženje. Etno kuća na Kamenoj Gori, 20km od Prijepolja, biće mesto na kome će se čuvati, bar deo, duge tradicije…

Cilj, pre četiri godine osnovanog Centra za održivi razvoj jeste da selo opet oživi. Etno kuća je deo međunardnog projekta usmerenog na eko razvoj u ruralnim srpskim područjima. Izgradnju etno kuće finansirala je Kraljevina Španija, a pomogao je Zavod za zaštitu prirode Republike Srbije.

Milojko Glušević iz Centra za održivi razvoj Kamene Gore kaže da će se ovim projektom podstaći aktivnosti poput obuke o starim zanatima, društveni radovi i mnogo toga drugog u vezi sa razvojem turizma.

Seoski turziam na Kamenoj Gori, osim smeštaja u seoskom okruženju, nudi i sledeće:

 • lokalnu tradiciju, slavlja, običaje i verovanja,
 • tradicionalne ručne radove i umotvorine,
 • domaća jela, sokove, slatka od raznog šumskog voća, eko-povrće, eko-voće, domaća vina i rakije, lekovite čajeve i bilje,
 • upoznavanje prirode i njenih zaštićenih područja i prirodu izuzetnih oblika,
 • zdravstveni turizam u vazdušnoj banji, koji je moguć na osnovu specijalne lokalne mikroklime,
 • lovački turizam, jahanje,
 • biciklizam,
 • planinarenje,
 • kampovanje;

Kamenu Goru najčešće pohode planinari, paraglajderi i biciklisti. Nadu u povratak mladih i novi život za sela, meštani vide u ekologiji i turizmu.

Važna karakteristika seoskog turizma Kamane Gore jeste da se njene privlačnosti mogu svrstati u tri velike grupe:

 1. Blizina prirode, prirodnost. Selo, odnosno, stanovnici sela imaju ulogu posrednika između gradskog, urbanog čoveka, koji je izgubio veze sa prirodom, i ruralnog područja koje je još donekle očuvalo svoju prirodnost. Blizina prirode predstavlja veliku privlačnu snagu seoskog, prirodnog, biciklističkog ili ekološkog turizma.
 2. Očuvane tradicije. Sela, delimično i zbog svoje zaostalosti i arhaičnosti, očuvala su veliki deo karakteristične materijalne i duhovne kulture. Tradicija je očuvana u obliku seoskih spomen-zgrada, u starinskim predmetima i rukotvorinama, kao i u poljoprivrednim proizvodima i načinu njihove proizvodnje i prerade. U ovoj kategoriji treba spomenuti i lokalnu narodnu nošnju, običaje i slavlja, sa čime se Kamena Gora ponosi.
 3. Domaćinski duh. Poseban značaj imaju seoska gostoljubivost i porodična atmosfera. Na ovome području seoski turizam nadmašuje bilo koju drugu turističku ponudu. Dobro poznate prednosti seoskog turizma su ljubaznost domaćina, gostoljubivost i porodična atmosfera. Mi na Kamenoj Gori imamo sve to, a na vama je da dođete i uverite se u to!

Turizam na Kamenoj Gori