Splavarenje

U blizini Kamene Gore nalazi se prelepa planinska reka Lim, a poznato je da, splavarenje Limom ide najbolje s’ kamenogorskom klimom!

Reka Lim izvire u podnožju Prokletija, kao otoka iz prelepog Plavskog jezera na 999m nadmorske visine. Svojim tokom prolazi kroz gradiće i varoši – Andrijevicu, Berane, Bijelo Polje, Prijepolje, Priboj i Rudo, a u podnožju Medveđe, na 299m nadmorske visine svoj tok završava kao pritoka Drini.

Lim je idealan za rafting. Ovaj sport trenutno se nalazi u razvoju, a u Prijepolju su posebno zainteresovani za splavarenje rekom Lim. Svake godine na Lim dolazi sve više ljudi koji aktivno uživaju u prirodnim lepotama i počinju da se bave raftingom. Posetioci Kamene Gore imaju izvanrednu priliku da se upoznaju iz prve ruke sa čuvenim splavarenjem rekom Lim.

O raftingu. Rafting (engl. rafting), u bukvalnom prevodu, jeste splavarenje divljom rekom. U našem jeziku, to bi bilo kao kada bismo pojmu splavarenja dodali izvesni takmišarski duh. Za pređašnje meštane Kamene Gore i šire okoline, stanovnici uz reke Tara, Drina, Lim, splavarenje su smatrali transportom drvene građe rekom. Danas, rafting je sport u kome se timovi nadmeću u profesionalnim takmičarskim čamcima. Timovi broje od 4 do 6 članova, a takmičenja se izvode u 3 discipline: slalomu, sprintu i spustu. Rafting se izvodi na rekama 3. klase prema međunarodnoj klasifikaciji.

Rafting je kategorizovan u 6 klasa, prema težini:

Klasa 1
Klasa 1
Mirna reka sa sporim tokom. Lagana vožnja, bez opasnosti i uzbuđenja.
Klasa 2
Klasa 2
Poneki brzak ili kamen, ali još uvek vožnja koja ne stvara adrenalin. Bezopasan rafting.
Klasa 3
Klasa 3
Brzaci, mali talasi, manji vodopadi, ali još uvek bez većih opasnosti. U ovu klasu spada turistički rafting.
Klasa 4
Klasa 4
Brzaci i veći talasi, stenje i kamenje, srednji vodopadi i padovi. Potrebna koncentracija i brzina reagovanja. Ova klasa rezervisana je za iskusne raftere.
Klasa 5
Klasa 5
U klasi br. 5 obiluju brzaci, veliki talasi, veliki vodopadi. Vožnja mora biti precizna, a tim koncetrisan na upravljanje. Klasa 5. pripada takmičarskom raftingu.
Klasa 6
Klasa 6
Brzaci, ogromni talasi, opasne stene i hridi, podvodne zamke, padovi. Vožnja vodom koja pripada 6. klasi zahteva veštinu bez grešaka. Nažalost, dešavali su se i smrtni slučajevi prilikom raftinga rekom 6. klase.

Splavarenje Limom

Splavarenje na reci Lim, jedinstvena je avantura koja pruža spoj vrhunskog uzbuđenja i uživanja u  prirodnim lepotama. Reka Lim prolazi kroz predele koji se ne mogu rečima opisati, samo možemo reći da je vizuelni doživljaj s čamca koji plovi moćnom rekom potpuno veličanstven.

Naziv „Lim“ potiče od latinske reči ‘limes, što znači – granica. Reka Lim upravo je svojim tokom i bio granica istočnog i zapadnog Rimskog carstva, a kasnije i Otomanske i Austorugarske imperije. Turističke ture organanizuju se najčešće u dužini do 4 dana, sa prenoćištem u kampovima i privatnim smeštajnim objektima na Kamenoj Gori.

Rafting Limom podrazumeva vožnju od 140km nepredvidivom rekom, ali uz pratnju iskusnih lokalnih vodiča i maksimalnu bezbednost, ovakva vožnja ostaće Vam u nezaboravnom sećanju. Kanjoni Lima urezani su u visoke stene obrasle četinarskom šumom, koji podsećaju na predele sa razglednica. Brzaci utiču na visok nivo adrenalina u toku vožnje, a nakon njih, uvek sledim miran deo toka, koji smiruje i otkriva prelepe predele, kao što su tamna dubina reke, ili naprotiv, oblutci u plićaku, stenovite obale sa  pećinskim oknima, obavijene gustom šumom kroz koju koračaju divlje životinje, dok se iznad nadvijaju mostovi kao podsetnici lokalne kulture i civilizacijskih tekovina.
Svaki tursta očaran je prelepim pejzažima, veličanstvenim klisurama i čuvenim, starim srpskim crkvama i manastirima koji nepomično stoje u blizini toka Lima. Ova moćna planinska reka, poznata je po svojim kulturno-istorijskim spomenicima koji datiraju iz vremena Stefana Nemanje, njegove braće i potomaka. Najpoznatiji manastiri Polimlja su Mileševa, Đurđevi Stupovi, Davidovica, Kumanica i Sveti Nikola. Nad kanjonom stražu čuva i Jerinin grad, a nedaleko od antičke utvrde nalazi se i Savina pećina koja krije izbor. Danas, reka Lim, zasigurno, jedna je od najatraktivnijih reka za rafting.

Kada i kako splavariti?

Splavarenje u svom osnovnom obliku, na drvenim splavovima, polako prelazi u legendu. Za savremeno splavarenje goriste se gumeni čamci – raftovi, kapaciteta od 6 do 10 osoba. Svaki splavar aktivno učestvuje u splavarenju i dobija zaštitni prsluk koji ima duplu ulogu, da čuva splavara prilikom ispadanja iz rafta i od hladne vode u proleće i jesen.

U zavisnosti od godišnjeg doba, zavisi i doživljaj reke Lim. Nekad je plahovita i moćna, divlja reka, a nekad uspavana i tajanstvena, mirnog toka kada je klima povoljnija, a vreme toplije, tada se već može i iskoristi prilika za kupanje u reci. Za razliku od obližnje Tare, Lim je dosta toplija reka. Optimalno vreme za splavarenje Limom je do kraja juna, jer gornji tok reke puni se snežicom s Prokletija i Komova, pa tako, čim nestane snega, vodostaj se smanjuje, što utiče na kvalitet splavarenja.

Sigurnost

Pri spustu niz reku učestvuje od 4 do 8 članova posade, i kormilar. Za ličnu zaštitu koriste se sledeći rekviziti:

  • zaštitno odelo napravljeno od neoprana
  • nepotopivi prsluk
  • kaciga
  • ronilačke čizme
  • zaštitne naočare
  • elastično uže, za vezivanje za čamac

Pri turističkom raftingu važno je da reka i splavarenje ne bude opasno, već idealno za provod. Turisti vole da uživaju u povremenom iskakanju iz rafta radi kupanja, a ko je u ekipi srčaniji, uživaće u vožnji brzacima na raftu ili čak plivajući. Ipak, plivanje niz brzake ne može se baš nazvati plivanjem, ali svakako je uzbudljivo i nezaboravno…

Splavarenje