Biciklizam

Želite li da održite kondiciju? Spas za vaše telo je biciklizam na Kamenoj Gori!

Biciklizam, planinarenje, pešačenje, zdrava hrana i upoznavanje etno motiva su glavne karakteristike seoskog turizma koji je sve popularniji u Srbiji i na Kamenoj Gori. Za ljubitelje prirode ili one koji vole aktivan odmor i zdrav život, najbolji način da upoznaju ovaj delić sveta je putovanje biciklom.

Biciklizam je uz plivanje jedan od najzahtevnijih sportova, koji angažuje najveći procenat mišićnih grupa čovečijeg tela. Planinski biciklizam je sport u kome se biciklom vozi „off road“, odnostno van asfalta, u bukvalnom prevodu. Staze koje se koriste u planiskom biciklizmu su šumske, brdske, planinske staze, preko proplanaka, poljana i livada, baš kao što izgleda krajolik Kamene Gore.

U zapadnim zemljama, odakle je i stigao kod nas, planinski biciklizam je veoma popularn sport u koji se dosta ulaže. U sezoni ima veliki broj trka, maratona, revijalnih, humanitarnih i reklamnih vožnji širom Evrope. Planinski biciklizam okuplja lubitelje aktivnog odmora, zdravog života i poštovaoce prirodnih lepota.

Procenjuje se da oko 12 miliona Evropljana uživa u vožnji bicikla. Da li i Vi pripadate toj velikoj zajednici zdravih i aktivnih ljudi?

Eurovelo. Evropska biciklistička mreža je projekat ECF-a (European Cyclists’ Federation), koji se zalaže za razvoj i održavanje 12 biciklističkih koridora kroz celu Evropu. Ukupna dužina ovih koridora iznosi preko 60.000km, od kojih je trenutno više od 20.000km u funkciji. Eurovelo koridor kroz Srbiju je koridor 6 (Atlantik – Crno more). Koridor prolazi kroz Francusku, Švajcarsku, Nemačku, Austriju, Slovačku, Srbiju i Rumuniju.

Najduža biciklistička trasa u Srbiji, sa kojom je povezana Kamena Gora, je Dunavska biciklistička trasa, a staze za planinski biciklizam postoje na Zlatiboru, Mokroj Gori, Tari, Valjevskim i Homoljskim planinama, Kučaju, Beljanici i Staroj planini.

Najbolje trase (0/100)

Trasa broj 3 – 90
Trasa broj 1 – 85
Trasa broj 2 – 75
Trasa broj 4 – 70

Biciklističke trase

Trasa broj 1
Trasa broj 1
Užice – Bioška – Kremna – Šargan – Mokra Gora – Dobrun – Višegrad – Zaovine (Tara) – Mitrovac – Kremna – Užice
Trasa broj 2
Trasa broj 2
Užice – Kanjon Đetinje – Štapari – Brana u Vrtucima – Užice
Trasa broj 3
Trasa broj 3
Jablanica (Zlatibor) – Vardište – Kotroman – Mokra Gora – Šargan – Tara (Zborište) – jezero Zaovine – kanjon Belog Rzava – Kotroman – Mokra Gora – Šargan – Kremna – Bioška – Divljačka stena – Užice
Trasa broj 4
Trasa broj 4
Beograd – Valjevo – Debelo brdo – Bajina bašta – Tara – Dobrun – Sopotnica – Kamena Gora

O biciklističkim turama:

  • da se pridobiju nebiciklisti za vožnju bicikala na sigurnim stazama i u atraktivnom okruženju,

  • da se promoviše biciklizam kao jedan od najboljih načina održivog razvoja turizma,
  • da se demonstriraju ekonomske dobiti od biciklističkog turizma za lokalne ekonomije,
  • da se promoviše kulturna razmena među Evropljanima,
  • da se uključi bar jedna visoko kvalitetna biciklistička staza kroz i između svih evropskih zemalja,
  • da se ohrabri internacionalna saradnja i postave zajednički standardi u biciklističkoj infrastrukturi,
  • da se razmene iskustva u standardima za obezbeđenje infrastrukture za bicikliste.

Mountain biking

Prijepolje – Kamena Gora – Sopotnica
Tamo gde prestaje asfalt počinje mountain biking. Ovaj sport i njegovi zaljubljenici, pre svega, vole uzbuđenje, napornu vožnju planinskim stazama, skaknje po stenama i gudurama… Vole vidik sa brdskih vrhova, preskakanje oborenog drveća, vožnju cvetnim proplancima, ali i kozijim stazama. Spoj biciklizma i planinarenja, kao i boravak u čistoj, netaknutoj prirodi je poseban doživljaj koji pruža posebno uzbuđenje i osećaj slobode.

Biciklizam