Biciklistički saobraćaj

Dunavska biciklistička ruta (DBR) kroz Srbiju nosi oznaku Eurovelo 6, što znači da se nalazi na trasi Atlantik – Crno more Evropske biciklističke federacije (ECF).

Sistem putokaznih oznaka na DBR u Srbiji je po koncepciji i dizajnu jedinstven u odnosu na druge dunavske zemlje, a po pojedinim karakteristikama je originalan i u evropskim razmerama. Putokazni sistem u Srbiji i štampana mapa „Kartografije Huber“ su međusobno usklađeni i dopunjuju jedno drugo. Zahvaljujući tome, Srbija je u domenu cikloturizma blizu nivoa dunavskih zemalja poput Nemačke i Austrije.

Biciklistički putokazi u Srbiji su deo projekta „Donauradweg“ pokrenutog od strane GTZ-a (Nemačka vladina agencija za tehničku saradnju), sa ciljem da se putnicima na biciklu duž Dunava ponude sve potrebne informacije. Pored štampanih mapa, za „biciklistički“ Dunav od Budimpešte do ušća u Crno more, postoji i obimni web-vodič na sajtovima Donauradweg (engleska i nemačka verzija) i Ciklonaut (srpska verzija).

DBR putokazi u Srbiji:

  • obeležena dužina: glavna ruta 668km, alternativni pravci i deturovi oko 370km – ukupno oko 1.040km
  • broj identifikovanih raskrsnica: oko 460
  • broj putokaznih tabli: oko 950

Svaka identifikovana raskrsnica u Srbiji, od mađarske granice kod Bačkog Brega, do bugarske granice kod Negotina, ima svoj jedinstveni broj. Taj broj je upisan i na štampanoj mapi i na putokaznoj tabli postavljenoj na datu raskrsnicu. Upoređivanjem brojeva na tablama i brojeva na mapi, lako je utvrditi gde se cikloturista nalazi. Za označavanje distanci koristi se sistem glavnog i neposrednog cilja: u gornjoj liniji table je rastojanje do glavnog cilja na predstojećoj deonici, a u donjoj je rastojanje do najbližeg mesta (ili najbliže karakteristične tačke).

Na DBR u Srbiji postoje tri osnovne kategorije:

  • Glavna ruta – najlepša i najmirnija, ali podrazumeva i makadamske/zemljane delove po nasipima
  • Alternativne rute – uvek po asfaltu, način da se zaobiđu neasfaltirane deonice na glavnoj ruti
  • Deturovi – preporučene vožnje za one koji imaju vremena i volje da se odmaknu od Dunava

Putokazne table za ove kategorije razlikuju se po bojama info-polja, usklađenim sa bojama linija u štampanoj mapi. Info-polja sadrže lepe misli vezane za biciklizam ili filozofiju putovanja, istraživanja, otkrivanja itd.

Pored velikih informativnih tabli na srpskom i engleskom jeziku na deset graničnih prelaza duž Dunava, postavljene su i table u Novom Sadu (na keju kod Petrovaradinskog mosta), u Beogradu (kod hotela „Jugoslavija“ i na Savskom pristaništu), u Velikom Gradištu (pristanište), kao i na ulazu u Donji Milanovac.

Informacije

Donauradweg – http://www.danube.travel/
Ciklonaut – http://www.ciklonaut.com/
Eurovelo 6 – http://www.eurovelo.com
European Cyclists’ Federation – https://ecf.com/

Biciklistički savez Srbije
Adresa: Terazije br.35, 11000 Beograd
Kontakt telefon: +381 11 3234616
Websajt: http://bss.rs/

Međunarodna biciklistička trka „Kroz Srbiju“
Adresa: Draže Pavlovića br.8-10, 11000 Beograd
Kontakt telefon: +381 11 3290829
Websajt: http://www.tds.co.rs/